Sunday, November 11, 2012

Monarhie, oligarhie sau democratie in familia de albine?



Naturalismul lui Aristotel privea Statul ca pe ceva anterior individului. Naturalismul se bazeaza pe corespondenta dintre natura si societate. Corpul este un intreg si formeaza Cetatea, iar membrele sunt indivizii care alcatuiesc corpul. Omul nu poate trai in afara Cetatii, spunea Aristotel, pentru ca astfel e ori fiara ori Zeu. (Aristotel, Zoon Politikon)

Omul inca din cele mai vechi timpuri s-a inspirat din natura. Doar asa si-a inteles mai bine natura umana. Asadar, nu vad de ce aceasta analogie nu ar fi perfect valabila si in cazul nostru. Printre studii si specializari in Stiinte Sociale, Istoria Artei, Filosofa Culturii, Criminologie, am obtinut si o diploma in Apicultura. Trebuie sa va marturisesc, nu a am intalnit activitate care sa imi aduca mai multa satisfactie. Asa ca discursul meu se legitimeaza pe langa multa practica si observatie si bine itneles, pe faimoasa diploma in apicultura. 


Din lucru cu albinele am observat ca societatea noastra seamana foarte mult cu organizarea "administrativ-politica" a stupului de albine. Cred ca nu exista specie mai avansata din punct de vedere a complexitatii sociale decat albinele (e posibil unele specii de furnici). Ba la albine intalnim acel principiu spre care tinde societatea noastra sa evolueze. De la impartirea sarcinilor in familie la super-specializare. Iar aceasta super-specializare tinde pana acolo incat, acum cateva mii de ani, albinele si-au inhibat glandele sexuale in detrimentul Reginei. Nu doar glandele sexuale, dar si-au impartit si sarcininile, unele fiind doici, altele culegatoare, altele gardieni, in functie de varsta si experienta, etc.


Ei bine, ce fel de regim politic (am sa renunt la ghilimele) exista in familia de albine? Monarhie constitutionala, oligarhie, democratie, anarhie? O sa vedem ca toate pe rand dar mai intai e nevoie de o introducere. Stupul de albine poate trece prin toate multe provocari intr-o singura generatie. De la armonia din stup, la anarhie in cazul in care raman fara Regina si chiar la lupte crancene, revolutii, razboiae in adevaratul sens al cuvantului. Dar vom lamuri aceste aspecte in urmatoarele articole daca vreti. Cine pune la indoiala acceasta organizare in termeni politici, nu are decat sa ignore cateva milioane de ani de progres, albina solitara fiind printre primele insecte de pe Pamant cu mult inaintea primatelor evoluand o data cu florile. 


Stupul de albine are o singura Regina. Ea se diferentiaza de celelalte albine prin marime si prin faptul ca depune oua fecundate. Atat albina cat si regina provin din acelasi ou fecundat. Acest lucru spulbera suspiciunea ca albinele sunt de o rasa inferioarea Reginei. Diferenta intre o albina si o regina este aceea ca oul in stare de larva este hranit in mod diferit. Regina este hranita regeste, adica cu laptisor de regina, ceea ce contine mult mai multe proteine si substante nutritive ca vitaminele decat hrana unei larve de albine care dupa primele trei zile e formata din o combinatie de miere si polen. Asadar, Regina are nevoie de o hrana proteica, si un spatiu mai mare pentru a se dezvolta in celula. Abinele cand aleg sa faca o regina, construiesc o botca, o celula mult mai mare decat este o celula de albina. 


Regina iese dupa o incubatie de 16 zile, spre deosebire de 21 albina normala si 24 trantorele. Intr-o zi cu soare, iese sa se imperecheze. La imperechere functioneaza legea selectiei naturale, doar cei mai puternici trantori se vor imperechea cu Regina. Regina astfel imperecheata, se intoarce la familie, unde abia atunci este recunoscuta ca Regina cu drepturi depline. Din momentul imperecherii, ca un ceremonial, Regina este incoronata. Ea va face legea, va avea albine de garda si albine hranitoare. Albinele de garda ii vor face loc printre celelalte albine, iar cele hranitoare o vor hrani de-acum inainte pentru aproximativ 4 sau 5 ani. 


Pana aici a fost poveste frumoasa. Dar ce se intampla cand Regina imbatraneste si depune din ce in ce mai putine oua? Va fi ea capabila de acel gest constitutional, adica sa paraseasca dupa ce-i expira mandatul de 4 ani, stupul? Unele Regine vor sa fenteze sistemul. Depun un ou fecundat in cela viitoarei regine, dar cand nu sunt atente albinel o distruge. Depune din ce in ce mai putine si neregulat oua, dar promisiunea ca e gata sa lase mostenitor pe tron nu este dusa la capat. Ei, atunci albinele se razvratesc, incercuiesc Regina si fara garda de corp o vor supraincalzi. Supraincalzita, regina se va sufoca si va muri. Da, dar niciodata nu o vor ucide in mod direct, asa cum numai oamenii isi executa conducatorii. Acum putem vorbi in sfarsit de democratie. Insa stupul e in mare pericol, caci fara regina el este condamnat la disparitie. 


Dar haideti sa vedem cum functioneaza familia de albine pe timp de criza. Fara Regina albinele vor hrani larve in diferite stadii de evolutie cu laptisor de regina. Si intra-devar, vor iesi si de-acolo regine, dar sunt numite "Regine de salvare". Cu alte cuvinte, sunt de o calitate inferioara. Iata dar, cand evolutia organica este intrerupta, vor fi necesare doua trei generatii ca familia sa-si capete vigoarea. Asadar, de preferat pentru apicultori ar fi ca albina sa se schimba singura pe cale pasnica. Atunci materialul genetic este foarte bun, iar stupul se poate dezvolta in conditiile cele mai bune. Oligarhica, caci o societata are mai multe clase sociale. Da, la albine funcitoneaza castele, doar ca fiecare albine va trece prin mai multe caste pe timpul vietii. Albinele tinere au grija de puiet, il hranesc si fac curat in stup, stau de garda la urdinis sa nu vina alte albine hoate din alte familii, iar cele mature se duc la cules, lucru care e considerat o onoare pentru ele.  


Daca si regina de salvare da gres si are sanse mari sa nu se intoarca de la zborul de imperehere, atunci fara Regina o familie este condamnata la disparitie. Nu doar ca nu au abilitatea de a procreea, caci albinele, fara organe sexuale dezvoltate si in absenta reginei si fara nici un ou pe care sa il transforme in botca, se vor bezmetici. Adica se vor trezi intr-o dimineata, dupa perioada de doliu, amintindu-si ca acum un milion de an si ele au fost candva regine, au avut ovarele dezvoltate, au depus oua. Si chiar vor depune oua, doar ca vor fi nefecundate. Munca asta consuma multa energie. Toata hrana va disparea in scurt timp, murind astfel de foame, caci nimeni nu va vrea sa renunte la statulul de Regina. Bezmetice, aiurite, in adevaratul sens al cuvantului vor ajunge la anarhie. Nu mai culege nimeni miere, nu mai apara nimeni cetatea de hoti, umbla pe fagure fara rost. La propriu, ele se comporta ca si cum ar fi nebune.


E minunat cum societatea se regleaza de la sine ca o familie de albine. Doar observand natura vei intelege raportul dintre Istorie si Anistorie, un raport atat de placut intre determinism si liberul arbitru. Vei face diferenta intre evenimente (care puncteaza istoria) si proces (care e greoi, lung, vine de departe, dintr-un timp mitic). Vei intelege ca Istoria este plina de astfel de evenimente nefericite si ca isi reia curgerea dupa niste legi pe care inca ne chinuim sa le descifram. Pentru ca Istoria e inainte de toate un organism, un mod de a vedea lumea nu ca pe un eveniment, ci ca pe un organism. Revolutia nu este decat un moment in timp, istoria insa curge dincolo de evenimente.  


In urmatoarele posturi vom vedea cum funcitoneaza democratia si sistemul complex de vot in stupul de albine bazandu-ne pe un studiu realizat de Tom Seeley, (National Honey Show) UK, 2018. Vom trece prin toate etapele si crizele existentiale ale stupului. La final vom raspunde intrebarii, ce fel de regim au adoptat albinele cand au decis sa traiasca in Cetate, desi conform lui Aristotel nu le putem numi fiare, probabil doar niste mici Zeitati. Asadar puteti incerca sa ghiciti: monarhie constitutionala, oligarhie pe caste, sau monarhie constitutionala cu o democratie participativa? Cam mari pretentii de la niste fiinte asa mici, nu-i asa?

No comments:

Post a Comment

Followers

My Blog List