Thursday, December 10, 2020

Sofisemele democratiei. part II



In ziua de astazi politicul porfita de falsele probleme pentru a crea adeziune la o cauza. Nici macar nu o putem numi ideologie.  Am observat de mult ca nu se discuta adevaratele probleme ale oamenilor. Prea putin conteaza nivelul de trai. Dar este atat de important sa aderi la o cauza. Este important sa arunci pe agenda publica subiecte care sa polarizeze. Pentru ca puterea sa se legitimeze are nevoie de vot. Iar numai un conflict sustinut chiar si artificial creaza un raspuns emotional care sa scoata oamenii la vot. Politica a devenit o chestie de gust si pararei subiective, votez pentru ca imi place culoarea negara. Votez pentru ca aia sunt pro-life si astia pro-avort, crestini vs atei.


Intreb un prieten. Tu de ce votezi cu dreapta? Pentru ca sunt impotriva globalismului si imigratiei necontrolate, raspunde el. Ok, dar nu e suficient, pentru ca tu faci parte din clasa de jos, din moment ce lucrezi cu un salariu minim pe economie la o corporatie. Da, da stiu. Atunci ar trebui sa votezi cu stanga, sa fii constient de clasa ta sociala si sa iti aperi drepturile. Stiu, stiu, dar stanga e prea progresista. Nu ai vazut ce vor sa faca, sa dea dreptul gay-lor sa infiieze copii? Inteleg ingrjorarile tale, dar cei pe care ii votezi tu au scazut impozitul pe profit marilor corporatii si au trecut contributiile sociale la angajator. Deci munca ta e impozitata nu si profitul lor. Stiu, dar nu ai vazut ce propaganda se duce impotriva crestinilor? 


Toate partidele profita din crearea acestui conflict social. Alb vs negru, gay vs pro familie, migranti vs izolationisti, cei pro arme vs cei impotriva detinerii lor.  Pentru ca astfel de false probleme creaza aderenta. Ura, ci nu identitatea de clasa. Invrajbirea popoarelor. Invrajbirea oamenilor intre ei. Totul in detrimentul democratiei. Pentru ca politicienii traiesc din conflict. Pentru ca votul din frica este singura lor arma. Pentru ca adevaratele politici sunt atat de complexe si ascunse incat nici macar ei nu le inteleg. Sa explice cineva cum functioneaza circuitul banilor in societate? Sa explice cineva teoria capitalului vagabond? Sa explice cineva dreptul fiecarui om la resurse si la informatie de calitate? Sa explice cineva legatura intre proprietate si libertatea individuala? Sa explice cineva ca tu nu iti permiti luxul de a fi informat cand lucrezi 12 ore pe zi? 


Democratia a ajuns sa fie ca o forma fara fond. Pentru ca in fond, nu mai exista democratie. In fond exista o Oligarhie. Puterea a fost de mult deturnata de la populatie. Iar votul nu mai conteaza, cand nu mai conteaza nici ideologia. Votul are un singur rol, acela de legitimitate. Caci nici un regim, fie el chiar si tiranic, nu poate conduce fara legitimitate. Asa cum nici regimurile comnuniste nu au anulat votul, pentru ca el era simbolul contractului social. Chiar daca nu existau optiuni reale. Votul trebuia exprimat. Asta traieste si democratia occidentala. Un vot nul. Dar acest vot nul inseamna ca ai fost numarat, ca ai semnat inca o data contractul. In conlcuzie, formele democratiei se rezuma la acest spectacol ieftin. La acest conflict in permanenta sustinut de cei care profita. 





No comments:

Post a Comment

Followers

My Blog List