Thursday, October 28, 2021

Lectia de Statistica sau cum sa nu te lasi pacalit de cifre.

Sursa: Georank.org accesat in 28/10/2021

Cifrele si in special Statistica nu spun nimic fara o interpretare. Ba din contra, se manipuleaza usor si grosolan cu ele. Ciudat ca in capcana asta cad multi oameni cu o gandire critica, dar care nu fac o corelatie corecta intre variabile. 

Circula o harta pe internet cu Romania inrosita de Covid. Da, nu neaga nimeni cazurile grave. Insa nici nu putem sa nu ne punem intrebarea daca rata mortalitatii este corelata cu procentul de vaccinare sau pur si simplu cu sistemul de sanatate specific noua. Asa ca am pus o singura intrebare simpla: Care este rata de vaccinare in Egipt, din moment ce am vazut ca pare sa fie totul pe verde acolo?

Sa incepem cu prima confuzie. Cand se spune ca este pandemia nevaccinatilor, intrucat sunt mai multe cazuri care ocupa paturi la ATI din aceasta categorie. Dar cand se spune procentul, se spune din tot esantionul, in care intra atat vaccinatii si cat nevaccinatii. Ceea ce nu este corect daca vrem sa vedem procentul dintre vaccinati si nevaccinati. Unde e manipularea statistica? Corect e asa: x% din cei nevaccinati ocupa y% paturi la ATI. Si x% din cei vaccinati ocupa y% paturi la ATI. Cand raportul dintre vaccinati si nevaccinati se va schimba se va vedea si in statistici. Vezi cazurile din UK, Israel sau Italia. Dar sa trecem la exemple mai evidente. 

1. Sa facem un studiu de caz pe Egipt vs Israel. Din grafic observam ca sunt de patru ori mai putine cazuri declarate in Egipt fata de Israel. Ceea ce nu ne mira. O tara bogata isi permite sa testeze mai mult cetatenii. La o populatia ca cea a Israelului inseamna aprox. o testare la fiecare 8 locuitori. Egipt, faceti voi calculele. De aici tragem o concluzie, ca in Egipt sunt raportate si confirmate doar cazurile grave. Cele asimptomatice probabil ca nu sunt bagate in seama. 

2. Rata mortalitatii. In Egipt este de 5,6%. Si daca ne oprim aici, pare ca e un dezastru fata de Israel care are doar 0,6%. Corelata cu rata de vaccinare am trage concluzia, pe care multi se grabesc sa o traga, ca vaccinul minune are rezultate exceptionale. Doar ca aceasta rata de mortalitate este raportata la numarul de cazuri. Am vazut insa ca variabilele difera cand vine vorba de raportarea numarului de cazuri. Asadar, rata de 5,6% inseamna mortalitatea din esantionul celor confirmati, nu din totalul populatiei. Ceea ce vom vedea ca e cu totul altceva.

3. Rata de vaccinare in Egipt este undeva la 12% cu ambele doze si atinge 20% cand vine vorba de o singura doza. Pe cea din Israel, cu totii stim, 90% si au trecut si la doza trei. Daca ne oprim aici, pare un dezastru pentru Egipt, nu-i asa? Doar ca jos de tot mai arata niste cifre mici de tot. Nu stiu daca intenitonat sau nu, dar pe noi alea ne intereseaza. Rata mortalitatii la intreaga populatie!!! Si aici este wow! In Egipt, se pare ca sunt doar 19 decedati la 100 de mii de locuitori. Pe cand in Israel, cu toate dozele posibile, sunt 91 de decedati la 100 de mii de locuitori. O diferenta enorma!

4. Rezumat. In statistica nu e suficient sa ai niste cifre. Important e sa le interpretezi. Stim ca variabilele difera si e greu sa nu tii cont de trei principii elementare in statistica: generalizarea, externalizarea si replicarea. Mai reala ar fi o comparatie intre Romania si Israel, dar aici nu putem compara cele doua sisteme de sanatate. Ceea ce e absurd sa compari un spital din Israel cu unul din Romania, unde daca intri risti sa te intorci cu bacterii rezistente la antibiotice si alte minuni, plus lipsa oricarui tratament.  


Wednesday, October 27, 2021

Sa crezi/sa nu crezi in Semne!


Click pe video! 


Astazi am fost prin Ramnicu Valcea. Din punct de vedere al calitatii vietii cred ca Rm. Valcea e cel mai potrivit oras din Romania. La doaua minute de Palatul de Justitie, care se afla in inima orasului, pe langa niste fantani arteziene, treci strada, bei putina apa inainte sa urci treptele si te pornesti la drum. Scarile te poarta pas cu pas, tot mai sus printre fagi. E ceva fantastic, cum poti sa mergi pe un traseu de aproximativ o ora pornind din centrul orasului. Nu mai vorbim de statiunile balneare care inconjoara din toate partile Valcea, Oltul, aerul super curat, strazile si pietele impecabile. Dar nu despre asta vreau sa va vorbesc. Ci despre ceva mult prea subtil. Asta e! sunt un om care nu poate ignora semnele.

Ce fel de Semne? Pai alea facute sa nu le bagi de seama tocmai pentru ca fac parte din cotidian. Cand vezi si auzi o reclama zi de zi nu o mai bagi in seama. Dar impactul ei e acolo, subliminal. Socul asta te izbeste cand calatoresti pentru prima data intr-o tara civilizata. In termeni sociologici se numeste Culture Shock. Adica te izbeste ceva, te irita ceva, dar nu stii ce. Am sa va spun ce m-a iritat pe mine astazi cand am trecut prin piata frumos amenajata, parca sa distanteze oamenii nu sa ii uneasca, piata Mircea ce Batran, sau cum ii mai spun valcenii, la Ceas. 

In piata, la fiecare stalp se afla o boxa, un difuzor. Am avut asa un flash-back din viitor. Dintr-un vis pe care l-am mai trait, dintr-un film. Cateva banci pe care sa te asezi si sa hranesti porumbeii. Si din difuzoare se aud stirile. Iesi in parc dar nu poti sa scapi de nebunie. Ti se spune constant ce se intampla in lume, cati oameni au murit astazi si cum sa te distantezi social ca in filmele lui Tarkovsky. M-a izbit contrastul asta dintre superba zi de Toamna si starea de spirit ce emana din difuzoare. Nu, nu e un vis, e realitatea suprearealista!  Dar poate ca sunt subiectiv. Poate ca lagarul asta este doar in mintea mea.  

Cobor scarile ca sa trec strada printr-un pasaj ultra-modern. Si cand sa urc, niste scari rulante care ma atentioneaza. Imi spune cum sa ma pozitionez pe banda. Cum sa ma tin de balustrada cu o voce autoritara. WTF, imi spun, chiar atat de retardati am ajuns incat sa nu mai fim instare sa urcam niste scari? Sa avem nevoie de instructiuni? Oare asta inseamna o tara civilizata? Ma lovise mai demult chestia asta la prima escala in Londra. Pentru siguranta dumneavaostra...la tot pasul. Si cand te pui pe WC! Si cand dai cu capul de stalpi, poti cere despagubire! Ca stalpul se afla in drumul tau si nu a fost marcat! 

Urc la suprafata, in sfarsit, lumina soarelui de Octombrie ma orbeste. Imi pun ochelarii si vad totul mai frumos, culorile si frunzele mai intens colorate. Trece o masina de jandarmi cu o portavoce: Distantati-va, nu stati in grupuri mai mari, pentru siguranta dumneavoastra purtati masca corespunzator. Si toata placa care se reia, cu o voce de metronom. De data asta nu am cum sa ignor semnele. E ca in basme, e ca in filmele alea distopice, daca ti se arata de trei ori un semn inseamna ca trebuie sa il bagi in seama. Sa crezi in el si in superstitii! Sa deschizi ochii, cum scrie pe un panou publicitar. Si cum orice semn are nevoie si de o interpretare... 

La Ceas Rm Valcea
Se vrea o societate infantilizata. O societate de copii care nu sunt capabili sa urce scarile fara instructiuni. Nu trebuie sa te bazezi pe instinctele tale, pe bunul simt, pe natura. Trebuie sa lasi totul in seama autoritatiolor. Daca ti se intampla ceva nu e vina ta. Daca ai ramas fara job, daca esti un depedent de droguri, exista un determinism psihologic si social. Nu, in niciun caz nu e vina ta, pentru ca tu nu poti face nimic. Lasa totul in seama noastra. 

Iesi la vot, ca apoi totul o sa fie bine. In literatura de specialitate exista un intreg capitol si se numeste Victimologie. Esti doar o victima! Anuleaza orice gandire critica. E mai usor sa gandeasca altul pentru tine. Libertatea implica un stres de adaptare la mediul inconjurator. Nu e usor sa te orientezi singur in spatiu. Sa iti dai seama singur cum sa urci scarile. Doamne fereste sa vezi un copil ca se catara in copac, ca striga toate mamele din parc la el sa se dea jos! In curtea scolii nu ai voie sa alergi! Si de mici crestem o generatie de sensibili obsedati de securitate! Caci ghici ce, doar noi va putem oferi adevarata Securitate!




Followers

My Blog List