Friday, December 27, 2013

Discurs Politic. Nicolae Ceausescu.




Cred ca  dupa 89 imaginea lui Nicolae Ceausescu a fost caricaturizata mai mult decat personajul in sine. Cred insa ca e o greseala sa traim in continuare cu impresia ca fiind cizmar si cu putine clase, era un om care nu stia pe ce lume traieste. Eu nu l-am cunoscut. Dar vad un om care stie ce scrie pe acea foaie. Si chiar daca e un discurs scris de altcineva, macar a avut bunul simt sa il invete pe derost, sa-l inteleaga si sa improvizeze. Lucru putin probabil daca era asa prost cum se zice. Si daca totusi ar invata un discurs de 5 minute, fara greseli notabile, atunci de ce sa nu ii acordam cele mai bune intentii? 

Ar fi acceptat el sa citeasca "simbolism" daca nu stia ce inseamna? Stia prea bine, numai ca s-a inselat cand spunea ca simbolismul e bun numai in arta, nu si in economie. Caci, ca o predictie, tocmai simolismul economic i-a adus sfarsitul. Si aici ma refer la ideea de Coca-Cola si Blue Jeans. Simbolismul este inima economiei, atunci cand ti se scurg ochii dupa un ceas elvetian. Oare ceasul sa fie problema? Sau simbolismul care il precede, marca, numele, ideea. Tot asa sta problema si cu simtul proprietatii, care este unul simbolic inainte de a fi unul material. Caci pana la urma, nu dormim in doua camere in acelasi timp, oricat de mare ar fi casa pe care o detinem. 

Ei bine, sa crezi ca Ceausescu a ajuns la putere printr-o simpla fatalitate, o conjuctura politica dictata de Moscova (s-a folosit de parghii), e o mare naivitate. Atunci hai sa ii dezumanizam si sa spunem ca si Hitler a fost prost. Si Stalin a fost prost. Si ca raul in lume e de fapt prostie si nu tine de oameni ca noi. Iar prostia poate sa fie naiva, ca in cauzl lui Ceausescu, sau geniala ca in cazul lui Hitler. Eu nu cred in omul prost. In acest mit care ii scuza pe cei mai multi de greseli. Ceausescu a fost un om care a stiut bine ce vrea. Care si-a consolidat puterea cu pasi marunti. Care a perseverat si nu s-a inlaturat de la nici un mijloc pentru a isi atinge scopul. 

Sa vorbim de simbolismul in politica, pe care Ceausescu nu dadea doi bani, ce ironie, fapt care i-a grabit sfarsitul. Un popor nu se conduce prin putere, ci prin simboluri (care pot sa manipuleze sau nu). Cand simbolurile politice se erodeaza, atunci nu mai exista nici o conspiratie,nici o putere mondiala care sa poata tine un popor pe directia pe care o doresc altii. Si democratia de azi risca sa isi piarda forta simbolica. Cum? Prin saracie, prin inegalitate, si mai ales prin coruptie. Ce incredere au pralamentarii si alesii nostri? Si totusi au fost alesi pe baza votului democratic. Asadar, simbolismul politic este cea mai importanta fota politica. 

No comments:

Post a Comment

Followers

My Blog List