Thursday, September 6, 2012

Jandarmul Culturii




  1. Jandarmul nu trebuie sa puna la indoiala un ordin, el executa.
  2. Jandarmul culturii ridica logica si gramatica la nivel de Adevar Absolut.
  3. Jandarmul nu stie ca logica se ocupa cu veridicitatea, ci nu cu adevarul. Dar nu-i rolul jandarmului sa stie.
  4. Jandarmul pazeste gradina cu trandafiri a imparatului. Dar cand trandafirii se ofilesc si imparatul moare, el credinciosul, el veghetorul, el ordinea, el nu stie de ce inca pazeste gradina.
  5. Din numarul pasilor pana la santinela, se naste religia Jandarmului.
  6. Ritualul pentru Jandarm e sfant,caci e mai catolic decat Papa.
  7. Jandarmul crede ca omul e facut pentru lege.
  8. Jandarmul e un om sincer, si asta-i tragic. El executa din convingere si cu iubirea lui imperiaista te poate ucide. Pentru o lume dreapta, o lume care sa respecte legea, sa nu scuipe pe jos, sa nu arunce mucuri de tigara si sa nu fumeze in spatii publice, o lume dupa chipul si asemanarea jandarmului.
  9. Jandarmul ca sa nu mai fie jandarm trebuie sa faca saltul ontologic de la executiv la legislativ. Si asta-i greu. Pentru ca trebuie sa puna la indoiala chiar existenta jandarmului.
  10. Sa dai lumii un sens, inseamna sa reinventezi jandarmul, iar el sa fie cat mai invizibil.
  11. Jandarmul trebuie sa aibe mintea goala si sterila. Numai asa se propaga ideile "culturale", intr-un mediu lipsit de pre-judecati.
  12. In fata legii, pentru jandarm, toti oamenii sunt egali. Si al de fura un ou si al de fura un bou.
  13. Jandarmul e lipsit de context. El vine cu citate din biblie sa te convinga ca "sta scris".
  14. Jandarmul vorbeste din articolul o suta patrusprezece.
  15. In fiecare din noi e un mic jandarm. Jandarmul propriilor exigente.

5 comments:

  1. In primul rand, sper ca greselile din text au fost presarate acolo strategic si ostentativ. La fel si cuvintele folosite in afara sensului lor propriu.

    In al doilea rand, "limba noastra latineasca" a fost reinventata in secolele XVIII-XIX de Scoala Ardeleneasca si de alti intelectuali latinisti. Pana atunci se scria cu caractere chirilice si cel putin 50% din vocabular era de origine slavona.

    In al treilea rand, definitia pentru filistini e tocmai opusa cu ce ai spus tu. Filistinii sunt persoane IGNORANTE fata de si nu preocupate excesiv de cultura: "a. A smug, ignorant, especially middle-class person who is regarded as being indifferent or antagonistic to artistic and cultural values."

    Ura de clasa are o influenta prea mica in problema asta. Pentru ca oameni din mai toate clasele sociale vorbesc prost si agramat. (da, inclusiv intelectuali recunoscuti)

    A afirma ca regulile se fac dupa mase e o sentinta paguboasa. Te las pe tine sa te convingi de ce.

    ReplyDelete
  2. Vorbesti numai prostii. N-a fost reinventata. Vad ca tu iei dexu sa-mi explici ce inseamna filistin. Citeste contextul in care a scris Arendt. Ma rog. Aacademia dicteaza cand se scrie sau nu cu cratima. Limba latina a fost vorbita de oamenii simpli, iar alfabetul chiliric era folosit la curti de catre nobili si intelectuali.

    Cum sa reinventezi o limba?! Ce aberatie. :)

    ReplyDelete
  3. Cum sa reinventezi o limba? Ai auzit vreodata de branding? sau rebranding? Ei bine, se aplica si in domeniul culturii si ndeosebi al lingvisticii. Pana spre sfarsitul secolului XVIII limba romana nu era structurata deloc, combinat avea mai multe cuvinte de origine slava, greaca si turca decat avea de origine latina, iar alfabetul era chirilic. Ceea ce din punct de vedere politic si cultural ne indeparta de Occident. (cu care aveam tot interesul sa ne aliniem) Asa ca primii nostri iluministi, Scoala Ardeleneasca au sesizat asta si au actionat pentru a remedia. Ca sa nu facem lectii de istorie aici, la care se pare ca nu te prea pricepi, o sa las un link si cateva citate:

    Lingvistica: au susţinut ideea originii pur latine à limbii noastre, cerînd scrierea cu alfabet latin şi scrierea etimologică:

    Samuil Micu şi Gheorghe Şincai, Elementa linguae daco-romanae sive valachicae– face o paralelă între latină şi română. Ei propun eliminarea cuvintelor de altă origine şi înlocuirea lor cu neologisme latineşti;
    Lexiconul de la Buda este un dicţionar colectiv (Lexicon/ roma’nescu, la’tinescu, ungurescu – nemţescu), apărut în 1825 la Buda, care îmbogăţeşte limba română cu numeroase neologisme romanice, înlocuindu-le pe cele de alte origini;
    Petru Maior, la sfîrşitul Istoriei pentru începutul românilor în Dachia, include o Disertaţie pentru începutul limbii române, în care afirmă că limba română provine din latina populară.

    (asta daca te intrebai de unde vine teoria pe care ai invatat-o tu la scoala - pana in secolul XIX romanii nu aveau constiinta propriei latinitati)

    • Etapa de elaborare şi afirmare a ideologiei naţionale: formularea crezului latinist extremist atît pe plan filologic cît şi istoric, dezvoltarea învăţămîntului românesc;

    • Caracterul iluminist: izolată prin refuzul rezolvării memorandumului, prea slabă economic şi politic pentru a iniţia o mişcare revoluţionară, burghezia română se concentrează într-o mişcare de emancipare naţională pe plan cultural. Se înfiinţează numeroase şcoli cu predare în limba română (Gheorghe Şincai înfiinţează 300 de şcoli), se tipăresc calendare, catehisme, manuale, cărţi de popularizare a ştiinţei, cărţi populare pentru pătrunderea informaţiei în masele populare largi;

    • Caracterul erudit: cărturarii iluminişti au depus eforturi pentru trezirea conştiinţei naţionale.

    http://www.scoalaardeleana.ro/index.php?id=4


    "Arendt's essay begins with a distinction between culture and society. Simply put, artists, intellectuals, and defenders of culture accuse society of "philistinism." The philistine concerns himself only with utility while the cultural artist aims at truth and beauty.

    The problem emerges when the philistines come to find that culture is useful. Then the "educated philistine" emerges, someone who seeks to advance his own social standing by monopolizing culture. The educated philistine embraces culture. He collects art, sits on the boards of universities and symphonies, and displays his "contempt for the vulgarity of sheer moneymaking." The educated philistine despises entertainment and amusement, because no "value" can be derived from it. It is the educated philistine, not the artist, who is the snobbish culture warrior committed to demeaning pure entertainment."

    Eu indentific chiar din premisele lui Arendt ca "filistinii" SUNT ignoranti, trasatura pe care si-o pastreaza si atunci cand trec prin enculturatie. Dovada ignorantei lor este tocmai ca nu fac arta de dragul artei, adica nu vad arta ca pe un scop in sine ci ca pe un mijloc pentru altceva. Or, daca asta nu inseamna a IGNORA adevarata etica si estetica, nu stiu ce altceva poate fi.

    ReplyDelete
  4. In primul rand, vad ca te-ai lamurit cu termenul de filistin. E ceea ce ziceam eu, ca sunt interesati de arta doar pentru ca le confera un anumit statut.

    Cat despre scoala ardeleana, au fost miscari, asa cum bine dai copy-paste. Numai ca esti tare naiv sa crezi ca o limba se impune prin programe si rebranding. Tu te crezi aici la cursul de publicitate? Si pe la 1800 cati stiau carte? Relatinizarea, dar din franceza ca era la moda. Cum acum e la moda engleza.


    Tu n-ai inteles ceva. O limba e un organ viu. Ea are propriile legi dupa care evolueaza. Nu-mi dovedesti nimic prin lexiconul de la Buda. Mai mult, limba noastra se imbogateste in fiecare zi cu neologisme.

    Apoi un alt argument ar fi cel etimologic. Vei vedea cum o limba se slefuieste mii de ani, cum sensurile cuvintelor sunt ascunse in substratul lor.

    Apoi, eu nu am sustinut ca limba noastra e limba latina. Doar ai vazut ghilimelele.

    In primul rand, asigura-te ca ma intelegi. Apoi o sa accept si criticile tale fara suparare.

    ReplyDelete
  5. asta e intelectualul de internet, dupa o zi grea pe plantatie singura lui satisfactie in viata e sa intre pe internet si sa corecteze comentariile scrise de cei care in viata reala il agreseaza si trateaza exact ca ceea ce e, un rahat. asta era problema, cratima.. in timp ce fraierii se agita si au impresia ca in sfarsit cineva ii intelege (ctp, krem) , adevarul e ca scenariul se repeta iar ei sunt exploatati, deci degeaba stii cum sa scrii corect daca tu crezi ca esti mai presus de altii si ai impresia ca in sfarsit in mediul virtual tu esti supremul si nimeni nu te poate exploata, iar, iarasi, dinno.

    ReplyDelete

Followers

My Blog List