Sunday, December 27, 2020

Patru tehnologii disruptive care sunt deja aici si vor fuziona pana in 2035

 





1. Lumea devine din ce in ce mai micaVorbim de nanomilimetru, de nanotehnologie. Cat de mic poate fi un astfel de obiect? Cat inseamna un nanometru? Ca sa va faceti o idee e de 100 000 ori mai mic decat firul de par. Deci, vorbim de marimi incredibil de mici, de distante comparabile cu cele din propria noastra galaxie. Vorbim la nivel atomic. Aceasta tehnologie va face parte din viata noastra de zi cu zi la fel cum astazi folosim chipul unui telefon fara sa stim ca exista. Ce implicatii poate avea aceasta tehonologie? Pai in primul rand in domeniul sanatatii. O capsula de nano-roboti va putea sa tinteasca boala in mod particular, sa faca operatii complexe pe cord, sau sa coexiste in sinapsele dintre dendroni si axoni. Ar putea sa inlocuiasca sangele printr-o oxigenare care ne-ar permite sa traim subacvatic, tintirea infectiilor prin regenerarea celulor albe, cicatrizarea unor plagi. Deja operatiile clasice care se faceau pe cornee sunt acum inlocuite de cateva picaturi cu nano-roboti. In agricultura, eliminarea pesticidelor si tintirea daunatorilor. In industria aeronautica autoregenerarea fuzelajelor. 


 2. Digitalizarea DNA. Sau mai pe intelesul tuturora, cum putem rescrie DNA-ul si cum putem stoca in DNA informatia? Asa cum astazi stocam pe un computer filme, poze, articole, tot asa putem stoca in propriul nostru DNA orice informatie. Nu o putem accesa, o putem stoca doar. Iar aceasa inseamna resurse nelimitate. Stim cu totii cat de scump este domeniul pe un server de stocare sau in Icloud. Serverle au nevoie de energie pentru a se raci. Chiar daca s-a incercat scufundarea lor in ocean, ele vor consuma o mare parte din energia de care avem nevoie. Fiecare din datele noastre contribuie la poluare indirecta prin eliminarea de CO2. 

Pentru a printa secventa unui singur genom ar fi nevoie de o carte format A4 cu inaltimea de 150 mertri sau cativa Giga. Numai ca noi avem miliarde si miliarde de genomi. Deci, un om poate retine o cantitate nelimitata de informatie. Porbabil ca deja detinem informatii de cand s-a format universul si pana astazi, fara sa realizam. Cum este posibil sa incarcam filme in propriul ADN? Avem patru secventev A-C-G-T, nu trebuie decat sa le codam in 00-01-10-11. Lucru care a fost realizat deja cu succes. (vezi Dina Zielinski pe yotube). Au fost incarcate un manuscris, un card de cadouri Amazon, un sistem de opereare si unul dintre primele filme realizate de om. 


1+2. Cu o singura picatura de sange am putea sa transmitem toata infomatia pe care o detine Omenirea. Se dovedeste ca omul este mai de graba un limbaj de programare decat o evolutie intamplatoare. Aceasta tehonologie alaturi de nano-robotii care ar putea citi datele ADN va face saltul de la Omul biologic la Omul hibrid. Alaturi de Nanotehonolgie, digitalizarea ADN este (nici macar nu mai pot vorbi la timpul viitor), cea mai disruptiva tehnologie care ne va schimba atat ideea despre Om cat si cum percepem realitate. Va fi o realitate interioara care va fi un bun colectiv. Nimic nu va fi individual sau particular. Totul face parte din tot. Deja aceasta tehonologie ADN sta la baza noului antivirus. Nici nu vreau sa ma gandesc la implicatii si la ce va insemna asta pentru OM. 


 3. Inteligenta artificiala. Se pare ca in ultimii ani toti ne-am familiarizat cu acest nou concept. Peste tot auzi de Inteligenta Artificiala. Putini sunt insa constienti de ceea ce poate face. Pentru ca psihologic mintea noastra se adapteaza mult mai greu la schimbare, are alt timp, alt ritm, un ritm secular. Omul a evoluat biologic in mii de ani. De la Alpha Zero pana la GPT-3 nu au trecut decat trei ani. Iar in acesti ani s-au intamplat atat de multe incat chiar si cel mai optimist scenariu devine astazi un fapt. Chiar si pentru cei din domeniul tehnologiei le este greu sa tina pasul cu tot ce apare nou. Medicii sunt depasiti o data la sase luni de noi si noi informatii. Tehnologia progreseaza in fiecare zi exponential. Nu mai vorbim de lucruri Sci-fi, pentru ca traim deja in viitor. Iata ce poate face aceasta tehnologie in 2020. 


GPT-3 foloseste platforma celor de la Open AI, cofondatorul ei fiind chiar Elon Musk. Cu ce este diferita aceasta platforma de un AI deja "clasic"? Ei bine ea integreaza o multitudine de domenii si tehnologii disparate intr-o singura platforma. Este daca vreti un pas mare spre atingerea Singularitatii. Nu doar ca GPT-3 poarta o conversatie cu tine pe orice tema posbila, inlocuind astfel orice porfesor la un nivel academic, dar poate face tot felul de predictii si simulari, calcule matematice complexe. Poate sa invete orice limba, poate scrie articole pe orice tema, iti poate desena imagini pe care le descri in cuvinte. Poate citi emotiile pe baza unui review. Poate sa faca pledoaria mai buna ca orice avocat profesionist. Dar cel mai important lucru, poate programa in orice cod si limbaj de programare. Doar trebuie sa ii explici cum ai vrea sa fie aplicatia iar el o realizeaza si iti ofera si codul. Asadar, programatorii nu vor fi exceptie de la imediata realitate disruptiva, vor fi in al doilea val al schimbarilor, dupa soferi si joburile repetitive, urmeaza valul doi avocatii, it-stii, doctorii. 


4. Quantum Computer. Va accelera revolutia AI. Trebuie sa intelegem legatura dintre puterea de calcul si Inteligenta Artificiala ca sa ne dam seama unde suntem si ce urmeaza. Computerele Quantice sunt capabile de niste calcule colosale. Cei de la Google, IBM, si mai nou China, au anuntat ca au atins deja suprematia cuantica pe anumite probleme particulare. Computerul quantic dezvoltat de Google poate face calcule in cateva minute ceea ce i-ar trebui celui mai performant computer cateva mii de ani. Deci vorbim de cifre astronomice. Astfel de putere de calcul face parolele si sistemele noastre de securitate inutile. Nici o combinatie de miloane de litere si cifre nu va putea ramane blocata in fata acestei puteri de calcul. Ar putea sa descifreze milioanele de combinatii chimicie pentru a descoperi noi droguri. Ar putea descoperii materiale noi si ar putea descifra multe din tainele Universului. 


3+4. Combinatia dintre Computerul Quantic si Inteligenta Artificiala va fi cu siguranta ultima mare realizare a Omenirii. Pentru ca o Inteligenta Artificiala la momentul acesta este limitata de puterea de calcul, dar daca va fuziona cu viteaza si puterea unui computere quantic, atunci inteligenta se va dezvolta exponential. Anii vor fi zile, iar zilele vor insemana secunde. Ce inseamna asta? Pana acum Inteligenta Artificiala folosea rand pe rand un singur scenariu. De exemplu, un cub caruia i se da sarcina sa gaseasca iesirea dintr-un labirint. Va lua rand pe rand fiecare zid, va da cu capul de obstacole pana va gasi iesirea. Insa avand posibilitatea computerelor quantice, aceste scenarii vor fi dezvoltate simultan. Iar raspunsul va fi instant. 

Orice problema va fi rezolvata instant. Mai mult timp ne va lua sa formulam probleme decat sa le rezolvam. Alpha Go a avut nevoie de cateva zile sa invete sa joace Go. Alpha Zero a invatat singur orice joc si a avut nevoie de 4 ore sa bata pe Stockfish, cel mai performant soft de sah, si pe Alpha Go cu socrul de 100-0. Daca ar fi rulat pe un Computer Quantic ar fi ajuns instant sa detina suprematia. Cu alte cuvinte, se deschide drumul Singularitatii. Adica acelei Inteligente care va depasi orice putere de intelegere a omului. Iar aceasta fuziune intre Inteligenta Artificiala si puterea de calcul quantica inseamna o explozie exponentiala in tehnologie. 


Ar trebui sa fim mai atenti la Simbolurile pe care le gasim in noi, la visele pe care le visam, caci ele sunt informatie codificata, ca genomul uman. Exista o evolutie a Creatiei, asa cum un AI creat de om se poate rescrie pe sine si poate evolua indepedent de om.

Daca astazi ne este imposibil sa stim tot ce apare nou, atunci vom fi cu adevarat depasiti. Cand timpul se va comprima in cateva secunde, vom fi niste primate pe langa noua forma de viata. Nimic din Istorie nu va semana cu ceea ce va fi in viitorul imediat. Poate doar acele Imagini Arhetipale vorbesc despre o astfel de Lume care a atins candva Apogeul. Poate ca exista un pericol iminent atat de mare incat riscam sa ne autodistrugem inainte de a vedea ce am putut realiza. Poate ca in Istoria Omenirii s-a mai ajuns la astfel de apogeu. Iar daca inca visam, inca ne sperie acele imagini ale "fiarei" din Apocalipsa, inscrise in materialul nostru genetic, poate ca nu sunt doar niste vise fara sens. Astazi stim bine ca tot ce este scris in materialul nostru genetic nu este o intamplare sau o eroare a naturii. Ci are un scop. 


Distantarea Sociala in Nostalgia lui Tarkovsky


Haideti sa ne oprim la o scena particulara din nostalgia de Tarkovski. Si anumte, gestul in care eroul isi da foc in piata publica, pe sacari. Observam oamenii "distantati social" la doi metri departare unul de altul. Asistand ca la un spectacol. Fara sa intervina, fara sa fie miscati de acest gest, ca si cum toti ar fi drogati. Ca si cum ar vedea un spectacol care nu face parte din viata lor. 


Multe din scenele lui Tarkovski sunt filmate de la distanta. Obiectele, oamenii, animalele si lucrurile toate au un spatiu de distantare care intr-un final duce la singuratate. Iar aceasta lumea se dovedeste ca nu poate fi salvata de o lumanare invartita in jurul bazinului sau de alte ritualuri si credinte. Mai poate fi adusa aceasta Lume la realitate printr-un gest extrem, prin sacrificiu? Caci nostalgia ne vorbeste despre o lume pierduta. O lume care avea sens. In Noua Lume eroul nu isi poate gasi umanitatea. In ultima scena din film este inconjurat de vechile pifanii, de ruinele unei biserici. 


In "Nostalgia", Tarkovsky se foloseste de acest simbol ca sa exprime gradul de alienare al omului in societate. Un om isi da foc in piata publica. Ceilalti privesc ca la specol. Fara sa inteleaga gestul. Pentru ca sinuciderea este un manifest. Un gest. Ca cel pe care l-a facut si romanul Liviu Croneliu pe timpul regimului lui Ceausescu. Studentul ceh la istorie si economie Jan Palach isi da foc in piata asemeni filmului tarkovskian, protestand impotriva unui regim totalitar. Pentru ca sinuciderea este un gest simbolic cu efecte latente de care se teme cel mai mult politicul. 


Este irațional sa te sinucizi din disperare. Este irațional sa te sinucizi când viața ti se pare grea. Asta nu e sinucidere, e dezertare, ca un las ce fuge din prima linie. Dar este rațional sa te sinucizi atunci când nu mai ești întreg ca Om. A fi Om înseamnă a îți accepta moartea. Ca Socrate. Ca Isus. Numai sacrificiu din dragoste reprezinta un gest autentic, asumat, care are constiinta propriei maretii. Nicidoata din disperare!


No comments:

Post a Comment

Followers

My Blog List