Pagini

Thursday, January 13, 2022

Problema libertății

 



Nu conteaza ce ai ales. Pentru ca ai ales conform cu binele in care crezi. Sper din toata inima sa fie bine asa cum se zice! Pentru ca am prieteni, frati, surori care l-au facut. Vrem sa facem bine, dar nu stim ce e Binele... De aceea trebuie sa acceptam ca mereu vor fi oameni diferiti de noi, care vor sa se imunizeze pe cale naturala. Raportul dintre noi si libertatea noastra interioara se numeste constiinta. Si nu putem trece peste acest detaliu. Suntem oameni cu experiente diferite si cu credinte diferite. Locul unde insa ne putem intalni, caci ne va afecta pe toti este locul libertatilor pe care le pierdem. Nu, o pandemie nu este o exceptie. Pentru ca se creeaza un precedent. Un precedent devine lege! O lege se aplica la toti! Indiferent ca esti pro sau contra!


Libertate! Unde vedeti libertatea in natura? Nicaieri! Totul e determinism biologic, social, economic, psihologic. Numai omul crede in libertate. Si nu se poate sa crezi in libertate intr-un mod utilitarist, practic, pentru ca atunci economicul va dicta intotdeauna limitele libertatii. Si asta e sofismul materialismului dialectic, pentru ca pleaca de la premisa ca libertatea omului este pur economica. De-aceea China pare acum un sistem care isi justifica legitimitatea si crimele prin progresele economice. Dar Omul e mai mult de-atat. Omul nu e o marfa cum spunea Marx, care isi vinde forta de munca. Omul e un animal Simbolic! Care semnifica si da semnificatie Libertatii! E gata sa moara pentru ea, desi nu are nici o logica! Si de multe ori s-a deovedit ca sacrificiu a fost fara rezultat, gratis, inutil!


Libertatea e un concept abstract. In cazul acesta insasi libertatea e o iluzie, o fantezie, o conspiratie. Da, libertatea e o credinta fanatica. Ea nu poate fi sustinuta decat prin imagini codificate in Simboluri Universale, nicidecum in ratiunea practica. Tindem sa proiectam libertatea din noi in exterior. Pentru ca ne nastem cu aceasta curiozitate interioara. Libertatea nu vine in urma experientei, ci a priori. Libertatea vine prin indoiala, si aici mitologia ne poate da multe exemple: oare este bine? Oare asa a zis Dumnezeu/Autoritatea? In grup, in conformism, in turma, renuntam la o parte din libertate pentru securitate. Insa mereu trebuie sa existe o negociere intre riscuri/securitate si libertate. 


Un alt sofism/manipulare des intalnit este vina. Pleaca de la pacatul originar, suntem vinovati a priori. Un om vinovat este un om usor de condus. Un om vinovat nu poate fi un om liber. Suntem vinovati ca ne-am nascut. Suntem vinovati cand mancam, pentru ca un copil moare de foame. Suntem vinovati ca nu votam. Suntem vinovati ca se topesc ghetarii. Suntem vinovati pentru ca votam. Suntem vinovati pentru pandemii si crize economice, desi nu noi le-am provocat individual. Exista asadar o vina colectiva. Si trebuie sa ne ispasim pacatele. Iar din retorica asta se iese foarte greu. Caci intram intr-un conflict moral. Ba unii ajung chiar la drepresie pentru ca de cele mai multe ori morala asta creeaza contradictii, dileme existentiale. Daca nu sunt bun, la ce bun sa mai traiesc? Dar cine e fara pacat sa ia primul piatra si sa arunce!

No comments:

Post a Comment