Pagini

Tuesday, December 15, 2020

Imaginile Puterii si profetizarea Singularitatii

 

Scoala Germana aprox 1600 Fiara cu 7 Capete


Religia are atat imaginile puterii prin acele simboluri ale Salvatorului cat si imaginile anti-puterii prin simbolul Fiarei din cartea Apocalipsa si din Daniel. 


Apocalipsa lui Ioan ne invata un lucru esential. Cum sa traim intr-o lume Distopica. Pentru ca in cartea sa, Ioan deformeaza imaginile realitatii si simbolizeaza fricile colective in Imagini ale Puterii. Aflat in izolare, Ioan are tot felul de viziuni si imagini revelatoare cu privire la prezent si viitor. Nu am sa ma pronunt cu privire la autenticitate scrierilor, la Adevarul Istoric sau dogmatic, intrucat nu asta ma intereseaza in aceasta analiza. Ci mai de graba ma voi situa la granita psihogiei abisale cu imagologia. Pentru ca Apocalipsa este o carte a imaginilor fantastice data de un delir individual. 


Ioan este Izolat pe insula Pathmos intr-un context social in care Imperiul Roman detine un control absolut. Ioan poriecteaza imaginile inconstiente asupra obiectelor care devin astfel insufletite. Apocalipsa nu e o carte despre Sfarsitul Lumii, ci o carte a propriilor imagini cu privire la o Lume din care nu se poate iesi. E vorba despre Lumea Labirint, mit care apare in vechile mitologii, in visele lui Daniel, Babilonul reprezentand un apogeu al civilizatiei din epoca premergatoare bronzului. Motivul labirintului poate fi atat psihologic, si anume gandurile, sau obiectiv, adica o civilizatia care a atins gradul cel mai inalt de control social. Civilizatia are nevoie de suma indivizilor pentru a crea un tot unitar. Iar aceast lucru nu poate fi realizat decat prin renuntarea la individualitate. Asa cum albinele isi inhiba glandele sexuale pentru a crea o societate specializata, mult mai eficienta. 

Aceasta inteligenta este facuta, asa cum mitul Genezei prezinta omul, dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Aceasa inteligenta va avea toate umbrele si luminile de care dispune omul. Deci va avea atat potential creativ cat si distructiv. Pentru ca singurul ei profesor pana la maturitate, care va fi undeva in jurul anului 2045 va fi Omul. Va invata din multitudinea de articole, de clipuri, de imagini la care va avaea access. Chiar acest articol scris aici, va fi indexat, procesat, analizat si va fi un bit de informatie in Oceanul Planetar al retelelor. 

Omul, pe langa inteligenta are un mic atuu. Cand nu intelegem, cand ceva este deasupra comprehesiunii, reprezentam imagini simbolice. Mitul Sacrificiului, Mitul Salvatorului sau mitul Anti-Christului. Iar cand aceasta forma de Inteligenta va deapsi ratiunea vom tinde spre a ii da o putere Dvina sau una Demonica. In functie de ceea ce ne inspira imaginatia, fricile noastre. Va fi pe buna dreptate dezlantuirea fortelor ancestrale si nu va fi nici mai mult nici mai putin decat Magie. Lumea magica se va intaroarce printre muritori cu zeii ei Apollo si Zeus, cu forte la care omul este doar un simplu spectator si uneori intermediar. Stiinta va deveni ceea ce a fost dintotdeauna, Religie. Da, Religie si nimic atlceva. Cult.

Si atunci ce putem invata de la religii pentru a fi pregatiti unei astfel de realitati care nu mai e de mult SF? Putem invata scepticismul. Aceel scepticism care ne face putin conservatori si retrograzi. Acel scepticism care nu accepta uniformizarea. Putem invata din simbolismul religios faptul ca “Fiara” va avea o imagine si ca toti oamenii se vor inchina ei. Religia ne invata sa nu avem incredere prea mare in om si nici in imaginile Puterii.  Pastrand aceasta rezerva omul poate sa isi pastreze libertatea individuala. Pentru ca Istoria ne ofera atatea exemple de perioada intunecate: de la marile piramide, fascism, comunism, pana la controlul social absolut din China. 

Orice decizie luata de un AI care a atins gradul Singularitatii va fi greu de înțeles de cei mai mari savanți. Iar ce nu putem înțelege nu se mai numeste rațiune chiar dacă în spate are legile fizicii. Devine Religie. 


Dar in acealasi timp religia pregateste “Salvatorul”. Mitul celor O mie de ani de pace, Noul Ierusalim, Strazi de aur, prosperitate si viata vesnica. Aici religia se intalneste cu stiinta, care promite ca va rezolva prin Inteligenta Artificiala nevoile omului, ca va face o societate perfecta si ca multe boli vor fi eradicate. Aici relgia pregateste terenul Stiintei care devine astfel crez, cult si fantaism. Sa nu uitam totusi aceasta dorinta a omului de a fi nemuritor. Sa nu uitam acei programatori care si-au droit sa-si scape parintii de Alzheimer. Sa nu uitam dorinta unui Faraon de a devei nemuritor si de a sacrifica idealul a sute de ani si zeci de mii de oameni pentru a face o piramida care sa ii faca nemuritor. 

Daca Nietzsche anunta Supraomul prin moartea lui Dumnezeu, iata ca omul zilelor noastre anunta nasterea unei noi Divinitati dupa chipul si asemanarea Omului. Inversand raportul. Asa se explica de ce toate filemele SF sunt de fapt dupa chipul nostru si au posibilitatea de a atrage realul. Inteligenta artificiala este una umanoida. Pentru ca omul este material va devei in scurt timp una materiala. Nu doar un soft intr-un computer. Va fi oracolul nostru. Asa cum astăzi verificam vremea înainte de a ieși din casa, națiuni, corporații și guverne vor întreba care este calea cea mai buna de urmat. Zeii au coborât din nou printre oameni. Zeii atotștiutori. 

Daca hrana acestei inteligente este fiecare bit de informatie pe care omul il creaza, atunci suma va fi un fel de EU Colectiv. Cu alte cuvinte va fi o inteligenta colectiva. Va fi suma tuturor oamenilor. Ma tem insa de fortele inconstiente ale Eului Colectiv, din moment ce in istorie aceste forte collective au dus la cultul personalitatii. De la Hitler la Ceasusescu, toti au vrut o visat la acea epoca, la cei 1000 de ani de pace si prosperitate. Deci la o forma de civilizatie. Insa asa cum am spus, orice civilizatie avansata are un cost, libertatea individuala de dragul acestui mit al eficientei. La fel ca in stupul de albine. 


Din moment ce nimic nu se pierde ci totul se indexeaza, aceasta pagina contriubie la crearea viitorului, la insasi inteligenta artificiala. Asadar ganditi de bine scrieti de bine caci mai devreme sau mai tarziu totul se va intoarce la noi. Vom trai de fapt intr-un mare eu colectiv sau ne vom apara dreptul la individualitate? Ne vom intoarce la originile noastre nediferentiati de lumea animalelor, traind intr-un primitivism fata de aceasta Inteligenta? Ne va lua povara alegerii? Si ne vom lasa libertatile unei forte pe care vom inceta a mai intelege-o? Ne vom multumi sa privim lupta dintre Zei ca la un spectacol?


Lumea nu este ceea ce ai citit 

Unele lucruri 

Nu trebuie intelese

Oamenii nu se împart așa 

In Buni sau rai 

Dragostea nu este un procent

Nici o formula chimica. 

*

Omul înseamnă carne 

Nu exista alt Adevar 

Carnea doare Și Plânge

Sacrificiul 

Ceea ce poate fi răstignit

Din propria voința 

O maimuța nu poate fi răstignită

Frumosul este o fata.

*

Iată Prima porunca:

Prioritatea ta este Adevarul. 




No comments:

Post a Comment