Pagini

Thursday, June 9, 2016

Sofismele democratiei. De ce votam penali?



I-am vazut pe multi, dintre cei care au o inteligenta peste medie, cum se intreaba si nu inteleg de ce unii dintre romani aleg oameni corupti, penali, incompetenti. Mi s-a parut ciudata reactia lor de mirare si neintelegere a unor principii democratice. Aveam pretentii ca ei sa ii intelegea pe cei mai putin dotati intelectual, dar reactia lor e una de indignare si intoleranta. A intelge nu inseamna renuntare sau neimpicare civica.

In primul rand, democratia, etimologic inseaman puterea maselor. Dar masele nu pot conduce decat prin reprezentantii lor. Ne place sa credem ca marile schimbari au fost facute de catre mase. Acest sofism cum ca fiecare om trebuie sa participe la viata cetatii. Marile schimbari daca s-au produs, nu au fost datorita multimilor, chiar daca ele au fost sustinute de multimi. Miscarea pasoptista a fost una pornita de sus in jos. De la elite la mase. Nici macar comunismul, care a fost de fapt o paradigma filosofica inainte de toate, nu a fost o miscare a maselor. 

E absurd sa ai pretentia ca poporul sa tina seama la buna guvernare a societatii. Pentru ca poporul, asa mai pe limbajul vulgar, inseamna tamplarul care trebuie sa faca ferestre, cismarul care trebuie sa iti repare tocul la pantofi, inginerul care e constructor, mecanicul, doctorul, profesorul, muzicianul care te incanta si nu in ultimul rand, politicianul care trebuie sa guverneze. Ce facem de fapt, il luam pe tamplar si-l facem jandarmul democatiei? Il luam pe profesor si il punem sa vegheze la integritatea politicianului? II cerem muzicianului sa voteze oameni competenti si fara dosare penale? Nu! Categoric nu. Muzicianul isi face meseria pentru care a optat, si o face cum stie el mai bine. Pentru celelalte scopuri avem institutiile. 

Avem de ales intre politicieni. Nimeni nu poate garanta pentru ei, decat cei din breasla lor, cea a politicienilor. De ce avem pretentia ca un doctor, care iese din sala de operatii si lucreaza 12 ore pe zi, sa citeasca gazetarii si micile lor conflicte de putere? De ce avem pretentia ca tanti Tanta care vinde patrunjel in piata sa nu mai voteze corupti si penali.? De ce avem impresia ca guvernarea se face din strada, si ca ar trebui ca elitele sa reflecte masele? In perioada pasoptista gradul de analfabetism era mult mai mare ca in ziua de azi, si totusi elitele au au avut un priect de tara, si inca unul mare si aproape fantezist. Mai apoi au adus chiar un rege strain pentru binele obsetesc. 

Democratia e buna pentru a preveni abuzurile asupra drepturilor esentiale ale omului ca libertatea de miscare, libertatea religioasa si de exprimare. Nicidecum democratia nu va inseamna guvernare din strada (doar in democratia participativa gen Elvetia si acolo doar la chestiuni de interes major). Cum la fel de bine democratia nu garanteaza bunastara unei natiuni. Democratia garanteaza un cadru mai larg in care libertatea poate functiona. Dovada ca Romania desi o tara democratica nu s-a dezvoltat proportional cu potentialul ei. 

Credeti ca a fost usor de aplicat reforma lui Cuza de secularizare a averii bisericii? Cu siguranta statistic biserica avea o incredere mai mare ca astazi. Nu, dar ea s-a facut impotriva vointei multora. Credeti ca a fost usor sa voteze legea agrara? Insa a avut puterea politica pentru a impune de sus in jos reforma. Apoi a fost continuata de Ferdinand care a expopriat mosiile care depaseau 1000 de ha. Pai sa vedeti ce ar fi sarit marii proprietari ca taiati si ar fi facut o motiune sau chiar un referendum de demitere, ca ca despre asta e democratia, nu? 

Nimeni nu e doator sa traiasca in aceasta incordare politica pentru simplu motiv ca o data la 4 ani are o stamplila de vot in mana. Am avut mereu dilema asta, cu cine sa votez? Ar trebui sa ii caut toata biografia, sa ma informez sub toate aspectele, din moment ce povara alegerii, si vai, de asta tine viitorul tarii mele si al copiilor, este pusa pe umerii mei. Si nu mi-ar ajunge sa cunosc un om toata viata. Si apoi chiar daca l-as cunoaste, la un moment dat ar putea calca stramb. Imi voi reprosa alegerile gresite? Imi voi reprosa ca am ingropat viitorul copiilor mei? Nicidecum! Daca elitele politice nu intelg nevoia de schimbare, atunci ele sunt cele mai amenintate, prin schimbari politice si geopolitice, prin instabilitate politica, prin lovituri de stat si prin revolutii care vor rasturna mereu clasele sociale. Si cred ca pentru ei insecuritatea asta (chiar materiala) este cea mai mare spaima.


Normalitatea insamna tocmai neparticiparea la viata politica, pentru ca institutiile sunt atat de consolidate democratic incat nu iti faci griji ca peste noapte se da un Oug, ca cel care te violeaza iti va rade in nas. Normalitatea inseamna ca tu sa iti vezi linistit de afacerea ta intr-un mediu care te ajuta sa te dezvolti. Fara poveri fiscale, fara discriminare si fara concurenta neloiala. Normalitatea inseamna ca tu sa votezi o data la 4 ani si ei sa guverneze pentru binele lor si al societatii. Pentru ca intr-o societate prost guvernata se dovedeste ca si bogatiile acumulate prin furt sunt nesigure.