Pagini

Monday, September 30, 2013

Un altfel de top. Cea mai fericita tara din lume?

Am tot fost invadat in ultima perioada de tot felul de topuri cu "cele mai fericite tari din Lume". Bineinteles, in top erau tari ca Norvegia, Danemarka, Elvetia, Canada, si chiar Japonia, alaturi de alte cateva cu un PIB pe cap de locuitor demn deinvidiat. Intrebarea pe care mi-am pus-o: Oare care sunt indicii acestor topuri? Si cine le comanda? Intr-un astfel de top Spania era considerata ca fiind una dintre cele mai nefericite tari pentru faptul ca rata somajului este foarte ridicata. Vom vedea ca exista o legatura stransa intre rata somajului si rata sinuciderilor, insa aceasta legatura nu poate fi generalizata la alte tari, climate, etc.

Mi-am pus acesasta intrebare cand am fost nevoit sa fac o cercetare bazata pe cercetarea prin metoda cantitativa in criminologie. Intr-o lume atat de complexa, cel mai greu lucru a fost sa gasesc o interpretare si o legatura intre variabile. O cercetare sociologica de exemplu, poate fi ea comparata, replicata si generalizata? Are validitate interna si apoi externa? Deci, s-a impus din start o evaluare a filozofiei stiintifice, a ceea ce numim stiintific. Caci, o realitate sociala poate sa difere nu doar de la o tara la alta, de la un climat la altul, chiar de la un om la altul. Ce inseamna o cercetare fara corelatii, fara interpretari? Aici este problema. Ar insemna niste cifre care indica mai mult sau mai putin anumite chestii. Deci, cum interpretam?

De ce rata criminalitatii este atat de scazuta in Japonia, si totusi rata sinuciderilor este undeva in primele tari din lume, si prima in randul celor de sex masculin? Si cum poate fi o tara ca Norvegia, a carei rata a sinuciderilor este imediat dupa Romania, sa fie cea mai fericita tara din lume? Oare poate fi fericit un om care se sinucide, daca nu cumva o face ca Socrate, nu dintrun gest al disperarii ci dintr-un gest al iubirii si al altruismului? Mi-e greu sa fac leagatura intre astfel de variabile care nu sunt validate nici macar in interiorul lor. Cu atat mai putin sa gasesc ca venitul pe cap de locuitor este corelat in mod direct cu fericirea. Si ca pe baza acestor statistici, ar exista o tara mai fericita ca alta