Pagini

Thursday, October 4, 2012

Natiune si Identitate

Daca e o tara care sufera de o mare criza de identitate, in afara de Romania, pai aceea sa fie Marea Britanie. Cata nesiguranta intre a se deschide si a se inchide. Ca insula ai doua variante, ori  te deschizi, ori te izolezi. Dupa ce au pierdut o mare pata de culoare rosie pe harta lumii, dupa ce au invatat si ei din "Cresterea si descresterea imperiului", isi dau seama ca Marea Britanie a ramas un brand, un steag care vinde chiloti si tricouri. Sa se multumeasca cu o istorie romantica? Sau sa accepte realitatea si sa se deschida spre Europa? Adica sa-si ia locul firesc in lume. Britanicii inca traiesc in trecut, ca un om nervrotic. Pentru ei prezentul e alimentat de un trecut glorios. Nevroza lor nationala se naste pe imposibilitatea de a se impaca cu prezentul.

Identitatea* e o mare problema. Lucru care se vede si in dezbaterile* politice. Tot mai multe tendinte separatiste. Scotienii nu se mai identifica cu Marea Britanie si nici Galezii. In anii 80, Marea Britanie trecea cu "Doamna de Fier" de la industria grea la cea financiara si pe servicii. Nu se stie daca au pariat bine pe termen lung. Personal consider mutarea geniala, adica i-a salvat. Dar cand ma uit la Germania si vad ca ei pe industrie s-au axat, imi pun mari semne de intrebare. Daca e sa cada economia asa cum au gandit-o baietii destepti de la Chicago, atunci tot imperiul financiar al Londrei se va prabusi. (Asa e cand pariezi pe bani si nu pe munca). Te ridici ori te cobori. E ca la bursa. Uk pare ca vrea sa iasa din UE si o va face. Nu din ratiuni politice sau economice, ci dintr-o criza de IDENTITATE.

Dar de ce sa vorbim noi de Marea Britanie cand avem Romania atat de aproape. Aici faptele sunt atat de vidente incat am crezut ca o discutie ar fi de prisos. Cine suntem? Bineinteles ca o identitate nu se contruieste in 20 de ani. Ea are nevoie de timp. Suntem cetateni europeni. Suntem romani?   Dupa parerea mea, Romania va ramane in continuare o tara satelit, o economie ce graviteaza in jurul axei Berlin -Roma -Paris. Ne vom lua insa locul din perioada interbelica si ne vom multumi cu ce avem. Trebuie sa fim realisti si sa devenim buni agricultori sau infromaticieni. Sa ne multumim ca inca putem fi niste victime inocente si ca nu avem ca imigranti decat pe fratii nostri moldoveni. Uneori, ca e mai usor, mai dam vina pe tigani.

La ce e buna Identitatea asta? Pai ea canalizeaza energiile colective. Sa ne aducem aminte de pasoptisti care au creat o identitate din nimic. S-au intors la un trecut istoric glorios si vag, dar care avea un program orientat in viitor, si anume, Marea Unire. Astazi suntem in Marea Uniune. Nu stiu daca poate fi o identitate Nationala. Vom vedea. Nici sa fac pe euroscepticul nu vreau. Spun doar ca o identitate globala, in fata unei amenintari extraterestre, sau in fata amenintarii calamitatilor nu poate raspunde nazuintelor natiunilor, care sunt mult mai complexe. Nu cred ca solidaritatea va inlocui identitatea.

*Politics UK (2010) , editata de  Bill Jones & Philip Norton, 7th edition, Pearson Education Limited.